Kundcase: Rörelsekapital

02 april 2021
Kundberättelse
Gårdskapital tillhandahöll ett skräddarsytt upplägg med rörelsekapital för Hagsgårds Lantbruk som drivs av den erfarne lantbrukaren och spannmålsodlaren Bertil Hagsgård. Detta underlättade att lagra in mer spannmål och sälja senare under säsongen och på så vis få ett bättre pris för produkten. Att ta ett lån för att göra sig mindre beroende av de strikta likviditetsströmmarna i skördetid kan vara ett smidigt sätt att få ökad finansiell flexibilitet med att vänta med att sälja spannmålet till när priserna är som högst, och på så vis skapa bättre marginaler och vinster.

Hagsgård Lantbruk är en gård i Mellerud som bedriver växtodling och slaktsvinsproduktion. Bertil odlar vete, korn, havre, timotejfrö och proteingrödor som konservärtor och åkerböna. På sommartid betas även de hagar som finns av köttraskvigor som främjar biologisk mångfald. Hagsgård har ett välgenomtänkt kretslopp på gården där gödseln från djuren används till åkrarna och grisarna får proteinfoder i form av den egenodlade åkerbönan. Att producera eget proteinfoder möjliggör att mindre behöver importeras från andra länder som ofta har mer ohållbara metoder såsom stora monokulturer och avskogning av regnskog. Att det finns djurproduktion på gården bidrar också till förbättrad jordhälsa genom naturgödsel, samt att en mer varierad växtföljd kan motiveras. Att odla gräsfrö är också ett sätt för Bertil att arbeta med kvaliteten på jorden och diversifiering i sin verksamhet.

För att öka hållbarheten på gården ytterligare så investerades det år 2018 i ett tak över gödselbassängen. Detta bidrar till mindre kväveavgång i atmosfären samt mindre lukt för omgivningen. Då det blir mindre regnvatten i bassängen blir gödsel volymen mindre och mer koncentrerad vilket minimerar antalet körningar och sparar värdefull arbetstid. Bertil har implementerat precisionsodling då han spider gödseln med hjälp av en N-sensor. Han strävar också efter plöjningsfri odling när förutsättningarna finns, vilket kan spara tid och även leda till minimerad växthusgasavgång.  

Utöver fina grisar och kvigor bor det även ett par hästar, kaniner och hund på gården tillsammans med familjen Hagsgård.  

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK