Tillköp av mark

För dig som ser en möjlighet att växa rationellt genom förvärv av mer jordbruksmark

Ökad egenägd areal

För företag som idag arrenderar mycket av arealen eller som ser en möjlighet att köpa till ytterligare areal kan markförvärv vara en god affär. Genom att äga marken ökar också incitamenten att satsa på långsiktiga investeringar som god jordhälsa och dränering. Vid markförvärv eller tillköp är det inte ovanligt att medfinansiering på toppen krävs. Gårdskapitals syfte i dessa sammanhang är att fungera som komplement till bankernas hypotekslån och lantbrukarens egna kapital. Har du tankar kring markförvärv och vill undersöka möjligheterna till medfinansiering rekommenderar vi att du hör av dig med en intresseanmälan i god tid innan.

150%

De senaste 15 åren har prisindex på jordbruksmark i Sverige ökat med i snitt 150%. Samtidigt har arrendepriserna ökat med ca 60% medan markens avkastningsförmåga och täckningsbidrag inte alls ökat i samma omfattning. Flera faktorer har drivit på denna utveckling, inte minst de låga räntorna. I vissa regioner såsom Sörmland har även intresset från andra typer av köpare än aktiva jordbrukare drivit på prisutvecklingen. Vem vet hur marknadsräntorna och priserna utvecklas framgent. Klart är i alla fall att jordbruksmark även i framtiden kommer vara en efterfrågad tillgång, inte minst svensk jordbruksmark som netto sannolikt inte kommer drabbas lika negativt av klimatförändringarna som i många andra länder längre söderut.

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK