Att bygga upp eget kapital inför generationsväxling

26 april 2024
Kundberättelse
Krönikor
Aktuellt
Att bygga upp eget kapital genom att driva ett lönsamt gårdsarrende är ofta en bra strategi inför nyförvärv av lantbruksfastighet. I denna artikel följer vi Lasse som sedan ett par år tillbaka tagit över gårdsarrende och drift av en mjölkgård

De senaste årens räntesmocka har skapat orosmoln bland lantbruksföretagare med hög belåning. Värst är det för de som nyligen gjort generationsskifte. Den höga räntan ger små marginaler för de nystartade lantbruksföretagen som tvingats öka gårdens belåning för att lösa ut föräldrar och syskon.

 

Arrendeavgifterna är dock mer trögrörliga och har inte sett samma chock som räntorna. Att starta sin lantbrukskarriär som arrendator har därför seglat upp som en attraktiv lösning. Detta har Gårdskapitals kund Lasse i Svealands slättbygder tagit fasta på.

 

Lasse har under flera års tid varit anställd på mjölkgårdar men alltid närt drömmen om att få bli sin egen arbetsgivare. Drömmen blev verklighet när en äldre mjölkbonde via en annons hörde av sig. Den äldre mannen hade drivit mjölkproduktion under många år men nästa generation var inte intresserad att driva vidare mjölkproduktionen. En situation som inte är alltför ovanlig i dagens lantbrukssverige. Vänskap uppstod mellan Lasse och den gamle ägaren. Lösningen blev att Lasse flyttade in på gården som en klassisk gårdsarrendator och köpte ut de lösa tillgångarna och djuren. Planen är nu att han ska verka som gårdsarrendator under ett antal års tid för att sedan ha ackumulerat tillräckligt med vinstmedel för att driva lantbruk på egenägd mark. Finansiering för att komma igång med rörelsen löste Lasse dels genom eget kapital och dels genom en kombination av lån från Gårdskapital och banken. Lasses filosofi är att man bör sprida sina ägg i olika korgar vad gäller finansieringsbiten. På så sätt har man bättre utgångsläge. En anpassad amortering som speglar underliggande kassacykel betonar han också som en nyckelfaktor för att ha en långsiktigt stabil finansieringssida av balansräkningen.

Hela artikeln hittar du via länken nedan

anpassad amortering som speglar underliggande kassacykel är en nyckelfaktor

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK