Jordhälsa och kolinlagring är två viktiga faktorer när det gäller att öka hållbarhetsnyttan på gårdsnivå. Det finns många sätt att göra detta på och samtidigt öka lönsamheten men det krävs att vara öppen för nya metoder och produktionsmöjligheter. Därför behövs det också tillgång till andra kapitalkällor, som är villig att satsa på moderna, djärva och nytänkande lösningar och idéer. Gårdskapital har intervjuat Ebba-Marie Olson på Mossagården, som har valt att odla en något annorlunda gröda.
Läs gärna och inspireras till vad du kan göra för att öka jordhälsan och kolinlagringen på din gård!
På den skånska gården Mossagården driver Ebba-Maria Olson vidare jordbruket som hon tagit över av sina föräldrar. Här är hållbarhet centralt och en nyfikenhet inför hur det framtida hållbara jordbruket skapas.
Jordhälsa och kolinlagring är framtiden för jordbruket, men det är viktigt att det ingår i ett helhetstänk och inte plockas ut som en enskild lösning, menar Ebba-Maria Olson som driver Mossagården i Skåne, en gård där kretsloppstänk och ekologisk odling varit centralt sedan länge. Gårdens anor går tillbaka till år 1811 och på 1980-talet ställdes gården om till ekologiskt. Sedan några år tillbaka är hampaodling i fokus.
"Hampan i sig är en fantastik klimatgröda. Den har en så lång rot och växer så högt, det finns inget som kan slå den", säger Ebba Maria och tillägger att de gärna skulle vilja bli ett nationellt centrum för industrihampa. Industrihampan innehåller till skillnad från den narkotikaklassade hampan inte någon narkotika. Istället används den sedan tusentals år för sina starka fibrer och nyttiga oljor.
Hampa-plantan gör också underverk för jorden och binder kol. Idag producerar de egen hampaolja som de säljer i sin egen gårdsbutik och e-handel samt i livsmedelsbutiker. Planerna är att börja producera fler produkter, såsom hampamjöl och tyg. Hampan är resurseffektiv och kan användas till allt från mat till byggmaterial, medicin och kosttillskott.
Mossagården är med i flera olika nätverk, där de tillsammans med andra engagerade utforskar vad som är det bästa jordbruket för planeten. Tack vare samarbetet med Svensk Kolinlagring får de nu betalt för att binda kol i jorden, bland annat genom just hampaodlingen.
"Det förs rapport över hur mycket kol vi har lagrat och så får vi ett stöd per hektar. Samtidigt ser jag det som ett problem den dagen vi skulle få mer stöd för att binda kol än för att odla mat. Det är viktigt att det blir ett helhetsystem. Personligen tycker jag inte att man ska få stöd för kolinlagring om man samtidigt använder konstgödsel och bekämpningsmedel, det är motsägelsefullt. Även om jag är medveten om att vi alla behöver göra samma lyft, konventionell som ekologisk".
"Det är bra om samhället ser lantbrukarna som en resurs och kan hjälpa lantbrukarna att hjälpa världen. Jag tror att det behövs utbildning av Sveriges bönder att jobba med kolinlagring och kretsloppstänk. Det handlar om hur vi vill behandla vår jord inför kommande generationer".
På Mossagården har de försökt experimentera och själva hitta finansiering för egna lösningar. Deras stora pågående projekt just nu är en fermentationsanläggning för en mikrobiell odlingsteknik med levande mikrober och fotosyntesbakterier, som förvandlar grön massa till växtnäring. Det har blivit mycket återbruk och inköp på begagnatmarknaden för att ha råd med satsningen.
"Nu pratas det mycket om självförsörjningsgrad, på grund av pandemin. Men vi är så beroende av importerat konstgödsel idag att vi inte skulle klara oss om gränserna stängdes. Därför är det jättebra att utveckla den här typen av tekniker där du skapar din egen näringsfabrik på gården".
Men egentligen tycker Ebba-Maria att det är ett slöseri med resurser att varje jordbrukare själv ska utveckla sina lösningar. Bättre vore om man fick hjälp med att samordna och utveckla exempelvis en fermenteringsanläggning. Eller en biokolsanläggning, vilket är deras nästa steg.
De kommande tio årens investeringar är viktiga. De investeringar som Ebba-Maria tror på, är många av de som de själva är med och driver på: biolkolsanläggningar, fermenteringsanläggningar, skördetröskor för hampa och stödsystem för kolinlagring med helhetssyn.
12 mars 2024
23 september 2024
03 september 2024
20 augusti 2024
22 april 2024
25 april 2024
Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.
OK