Kundcase: Växthus för ekologisk grönsaksodling

03 maj 2021
Kundberättelse

Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard på Karshamra mat och trädgård bedriver sedan 2013 ekologisk och biodynamisk grönsaksodling. De har ett välutvecklat andelssystem som tillåter kunder att vara en del av produktionen på ett unikt vis. Det innebär att kunderna betalar en andelsavgift, en typ av investering i verksamheten, och sedan då blir prenumeranter på fina grönsakskassar. Detta möjliggör för Mauritz och Agnes att kostnadseffektivt sköta plantering och sådd samt inköp av insatsvaror. Systemet bidrar även till att kunna leverera grönsaker efter säsong i takt med att de blir skördemogna. I och med detta system får de ett mer tillförlitligt kassaflöde och minskat skördesvinn. Detta då andelsägarna (kunderna) äter mer säsongsbaserat och Mauritz och Agnes har en möjlighet att styra vad grönsakskassarna ska innehålla. Som andelsägare är man alltså med och delar såväl risk som framgångar med odlaren. Ett sämre odlingsår kan kassarna bli mindre men ett bra odlingsår får man ännu mer i kassen.  

Karshamra mat och trädgård levererar även grönsaker direkt till ett gäng toppkrogar i Stockholm (vilket skvallrar om kvaliteten på deras produkter).  

De har även en gårdsbutik och servering på gården med bl.a. "gårdspizza". Agnes och Mauritz vision är att verka för en hållbar relation mellan odling och mat. Deras produktionsfilsofi grundar sig i att odlingen ska gagna både jord och råvara och låter därför växtsäsongen styra deras arbete samtidigt som de ständigt fokuserar på att förbättra jordhälsan. De arrenderar idag 2ha mark söder om Stockholm och odlar både i växthus, tunnlar och friland.  

Gårdskapital finansierade en investering i ett nytt växthus, växttunnlar samt renovering av serveringsdelen. Med investeringen har de under våren 2021 kunnat utöka sin produktion och ge utrymme för ännu fler andelsägare samt möjlighet att sälja mer på plats och utveckla sin servering.  

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK