Mer energieffektiv spannmålstorkning

20 augusti 2023
Kundberättelse
Inspiration

Torkning av spannmål utgör en betydande del av jordbrukets totala energianvändning, över 10% enligt beräkningar från Jordbruksverket/EnergiGrund2020. Med stigande energipriser och ökad osäkerhet om framtida energipriser ökar också den ekonomiska nyttan med att investera i mer energieffektiva system. Agrisativa är ett växtodlingsföretag som drivs av Thomas Astorsson och Svante Kaijser i Sjuntorp. Här odlas bland annat spannmål och vallfrö. Torkningen sker i planlager, med energi från en pelletspanna, och 2 fläktar på 40kW styck. För att få ner energianvändningen per torkad enhet samt för att få en jämnare kvalitet på slutprodukten investerade bolaget i en omrörare från den danska tillverkaren Loekke. En investering som Gårdskapital är glada att ha varit med och finansierat med ett skräddarsytt investeringslån. Just denna typ av investering, som är lite av ett mellanting mellan fast och lös egendom är enligt Thomas och Svante ett område där det ofta är svårt att hitta passande finansiering, och där Gårdskapitals finansieringslösning fyller en viktig funktion.

Med en omrörare kan värmen spridas jämnare i planlagret, resultatet blir en mer effektiv torkning.

Svante Kaijser, Agrisativa AB

Omröraren som flyttar sig fram och tillbaka genom planlagret gör att värmen sprider sig bättre, det blir då en mer effektiv och jämnare torkning. Det bedöms resultera i en besparing av pellets om 30%, vilket beräknas ge en pay-back på 7 år, eller en internränta om ca 19%. Detta i sin tur baserat på antagande om att fukthalten på vete ska ner från 22% till 14% samt att det går åt 0,3kg träpellets per nedtorkat kg vatten.  

Utöver detta finns ytterligare fördelar, inte minst att Thomas och Svante räknar med att kunna få in större volymer per torkad batch, vilket underlättar det praktiska arbetet med omlastning. De räknar också med att få en jämnare och mer förutsägbar kvalitet och fukthalt på torkad slutprodukt. En av Agrisativas specialiteter är vallfrö, och här tror delägarna att investeringen i omröraren också kan bidra till en bättre grobarhet för fröerna, vilket skulle leda till ännu nöjdare kunder.  

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK