Samarbete mellan gårdar ökar konkurrenskraften för närproducerat

02 juni 2023
Kundberättelse
Inspiration

I dessa tider när löpsedlarna präglas av rubriker om lågkonjunktur är det lätt att få intrycket att alla konsumenter bara väljer lågpris i matbutikerna. Samtidigt har oron i omvärlden bidragit till en ökad förståelse för hur viktigt det är med en stark lokal livsmedelsproduktion.

Under pandemin märktes ett tydligt uppsving av intresse för reko-ringar och andra former av direktförsäljning, ett intresse som nu svalnat av när ekonomin försvagats. Konsumenternas ökade medvetenhet om miljö- och hälsoproblem kopplade till vad vi äter och hur maten produceras skapar dock goda förutsättningar för ökad direktförsäljning i framtiden.

Bertil Hagsgård från Hagsgårds Lantbruk och Henric Larsson från Häljeruds Lantbruk & Gårdsbageri är två erfarna lantbruksföretagare som positionerat sig väl för framtiden. Genom samarbetsbolaget Slättens Livs har de gjort lokal mat från sina egna samt andra lokala gårdar mer lättillgängligt för lokalborna. Med en obemannad gårdsbutik i centralt läge precis vid E45:an har kunderna alltid nära till deras utbud av bröd, smörgåsar, kött, med flera lokalproducerade varor.

Att konkurrera med detaljhandelns öppettider och centrala butikslägen är inte enkelt. Med en obemannad butik utrustad med bank-ID och Swish, samt ett brett utbud från flera gårdar med kompletterande produkter, öppnas det dock upp nya möjligheter.

Gårdskapitals syfte är att underlätta investeringar som ökar jordbrukets konkurrenskraft och hållbarhet. Därför är vi extra glada att ha varit med och finansierat etableringen av Slättens Livs. Tveka inte att kontakta oss om du själv funderar på investeringar inom exempelvis förädling och direktförsäljning. Och har du vägarna förbi Brålanda längs E45:an i sommar, glöm inte att svänga förbi Slättens Livs och spana in deras utbud. Mer info HÄR

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK