Gräsrotsfinansiering för svenskt lantbruk

05 december 2023
Aktuellt

Peer-to-peer utlåning har på senare tid blivit alltmer populärt som en alternativ finansieringsmetod. Det innebär att privata långivare (såväl privatpersoner som andra typer av investerare) kan låna ut sina pengar direkt till företag och individer utan att behöva gå genom traditionella finansinstitut. Denna flexibilitet har de senaste åren öppnat dörrar för nya investeringsmöjligheter i många olika branscher, inklusive inom jordbruket där det finns ett antal aktörer såväl på kontinenten som i USA.

Gårdskapital utvecklar nu i samarbete med Vreta Kluster denna modell för det svenska jordbruket. Projektet finansieras bland annat med pengar från Vinnova samt Jordbruksverket och Europeiska fonden för landsbygdsutveckling.

Projektet går ut på att skapa en plattform där svenska jordbruksföretag kan söka finansiering från lokala långivare. Syftet är att på så vis förbättra branschens möjligheter att få tillgång till det kapital som behövs för att investera på gårdsnivå, och samtidigt skapa nya möjligheter för investerare att stötta utvecklingen mot en mer lokal och hållbar livsmedelsförsörjning.

Genom plattformen skapas en alternativ marknad för krediter som ger investerare möjlighet att välja projekt som prioriterar aspekter de bryr sig om, som exempelvis förbättrad djurvälfärd, lokal livsmedelsproduktion, minskat koldioxidavtryck och användning av förnybara energikällor.

Med det kraftigt ökande intresset för lokala livsmedel och hållbart jordbruk har crowdlending potential att bidra till att mer kapital går till investeringar inom jordbruket. Vi på Gårdskapital ser fram emot att återkomma med fler uppdateringar och välkomnar dig som är nyfiken på projektet att höra av dig till oss för mer information om projektet.

Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling bidrar med finansiering för utvecklingen av Gårdskapitals kommande plattform för gräsrotsfinansiering, som syftar till att göra lantbrukssektorn tillgänglig för fler typer av investerare och öka utbudet av kapital för investeringar på gårdsnivå

Vinnova bidrar med finansiering för utvecklingen av Gårdskapitals kommande plattform för gräsrotsfinansiering, som syftar till att göra lantbrukssektorn tillgänglig för fler typer av investerare och öka utbudet av kapital för investeringar på gårdsnivå

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK