Hur Inflation Kan Gynna Lantbruket

22 april 2024
Krönikor
Aktuellt

Ska jag passa på att amortera extra nu när räntorna och inflationen är högre? Ja, det är en av de vanligaste frågorna vi på Gårdskapital får. Många tänker på amortering som ett sparande, och det stämmer. Men en aspekt som ofta glöms bort i sammanhanget är inflationen. När räntan justeras för inflationen får vi realräntan, dvs räntan minus inflationen, och den är fortfarande låg ur ett historiskt perspektiv.

Amortering är bra och ett stabilt sparande. Men amortering är en slags investering och som företagare bör du alltid ställa dig frågan; vad är din alternativavkastning? I många fall är det en bättre investering att investera i åtgärder som kan öka marginalerna, än att amortera.

vad är din alternativavkastning?

Det kan vara värt att fundera på att använda den likviditet man tänkt amortera till investeringar och åtgärder på gården för att öka inflationen i sitt EBITDA och på så sätt låta inflationen sköta en del av "amorteringen”, dvs. att investera i att göra det billigare att amortera sen.

En sak är i alla fall säker - det var jobbigare att vara lantbrukare på sent 1800-tal i USA när vi levde under guldmyntfoten och deflation. Priserna sjönk men skulderna förblev. Många oroar sig idag för att inflationen ska börja stiga igen efter att ha kommit ner kraftigt på sistone, men inom lantbruket skulle en högre inflationsnivå kunna medföra vissa fördelar...

I artikeln som du hittar nedan gör vi en djupdykning på temat.

Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK