Innovativ äggproduktion på betesmarker

14 november 2024
Jordhälsa
Tillväxt
Med sitt unika grönbetessystem erbjuder Varva lantbrukare en skalbar och hållbar produktionsmodell där höns betar fritt och förbättrar marken. Genom finansiering från bland annat Gårdskapital kunde Varva snabbt etablera sin första hubb på gården Forsby Ängar i Klippan utanför Helsingborg. Nu erbjuder Varva ett färdigt koncept som ger lantbrukare nya intäktsmöjligheter samtidigt som det bidrar till att förbättra jordhälsan.

Grönbetesäggens fördelar för miljön och lantbruksekonomin

Integrering av djurhållning och växtodling har stor potential för att öka såväl lönsamheten som hållbarheten inom lantbruket. Produktion av grönbetesägg är ett konkret sådant exempel och där företaget har profilerat sig. Varvas produktionssystem innebär att värphöns hålls på betesmark i mobila hönshus. Hönsen sover och lägger sina ägg i skydd under tak och tillbringar resten av dagen med att söka föda, samtidigt som de förbättrar marken genom att gödsla och beta den. Betesperioden sträcker sig från maj till november, vilket möjliggör naturlig gödsling och jordförbättring under dessa månader. Redan i april tas hönsen in för att säkra en produktiv äggsäsong från maj. Grönbeteshöns kan med fördel integreras med annan djurhållning för att öka synergierna och den totala lönsamheten, samtidigt som det erbjuder en unik premiumprodukt som möter ett starkt intresse från konsumenter.

Gårdskapitals roll i Varvas tillväxtresa

Varva, medgrundat av Olof Hallström, är en pionjär inom grönbetesägg i Sverige. Med en vision att erbjuda miljösmarta produkter och en stark kundbas, främst i Skåne, växte Varva snabbt genom olika distributionskanaler såsom äggabbonemang och via Mylla.se. För att kunna möta en ökad efterfrågan på grönbetesägg etablerade Varva sin första grönbeteshubb – en investering som krävde både tid och kapital. Utöver egen finansiering säkrade Varva dels kapital i form av projektstöd från Jordbruksverket för utveckling av affärsmodellen, dels ett brygg-lån från Gårdskapital.

Bilder är tagna av Ingrid Van Bruggen, Mylla

Varvas erbjudande till lantbrukare: En möjlighet att bli en del av ett växande system

Baserat på erfarenheterna från den första hubben kan Varva nu erbjuda lantbrukare ett nyckelfärdigt system för att införa grönbeteshöns på gården. Erbjudandet som skräddarsys till varje kund utifrån deras förutsättningar och mål omfattar allt från design och inköp av produktionsutrustning, inklusive den egenutvecklade solcellsdrivna äggmobilen, till hjälp med att anpassa verksamheten för att optimera både effektivitet och hållbarhet. Varva står även för logistik och distribution, vilket gör det enkelt för lantbrukare att nå premiumkunder som värdesätter lokalt och hållbart producerade livsmedel. Kunder som dessutom önskar en finansieringslösning för att implementera systemet är mer än välkomna att höra av sig till Gårdskapital.

För lantbrukaren innebär Varvas system fyra värdefulla fördelar:

1.       En skalbar och lönsam produktionsgren som kan anpassas efter gårdens storlek.

2.       En långsiktig förbättring av jordhälsan genom noga planerat bete, vilket stöder regenerativa mål och bevarar markens kvalitet över tid.

3.       Naturlig och kostnadseffektiv näringstillförsel från hönsens gödsling, vilket minskar behovet av konstgödsel.

4.       Möjlighet att sälja ägg och övriga produkter till premiumkunder, som uppskattar lokalt och hållbart producerade varor

Intervju med Olof Hallström, grundare av Varva

Vad har ni lärt er under etableringen av den första hubben?
"Vi har lärt oss otroligt mycket," berättar Olof. "Vi har genomgått tre stora iterationer för att optimera äggmobilen och värpredena, med fokus på att skapa en effektiv och skonsam produktion för både hönsen och personalen. Vi har även finjusterat processerna från foder till färdigpackade ägg och lärt oss hur man bäst kombinerar höns med betesdjur för en optimal betesplanering. En viktig lärdom är också vikten av att utveckla flera separata logistik- och försäljningskanaler, så att man inte riskerar osålda ägg om en kanal försvinner."

Vilken typ av lantbruk passar er lösning för?
"Den här lösningen är särskilt lämpad för lantbrukare som redan har andra betesdjur, som kor eller får, och som vill öka sin omsättning utan att behöva arrendera mer mark," förklarar Olof.

Hur ser er distributionsstrategi ut och hur hjälper ni lantbrukarna att sälja sina ägg?
"Vi har ett starkt varumärke som är välkänt i restaurangbranschen i både Skåne och Stockholm. Dessutom har vi en lojal kundkrets av abonnenter i Malmö/Lund/Lomma. Genom vårt samarbete med Mylla kan vi nå ännu fler kunder och erbjuda logistiktjänster till de flesta gårdar i landet," säger Olof.

Bilder är tagna av Ingrid Van Bruggen, Mylla

Den här lösningen är särskilt lämpad för lantbrukare som redan har andra betesdjur och vill öka sin omsättning utan att behöva arrendera mer mark

VARVA, Olof Hallström
Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB är registrerad som AIF-förvaltare hos Finansinspektionen.
Lånesyfte
Villkor
Om oss
Copyright - Gårdskapital Lantbruksfinansiering AB 2024

Gårdskapital använder kakor (“cookies”) på webbplatsen för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Genom att trycka OK samtycker till Gårdskapitals användning av kakor i enlighet med denna ”Cookie Policy”.

OK